X
تبلیغات
رایتل

 مصرف روغن سبوس برنج را فراموش نکنید

روغن سبوس برنج به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ها، مواد مغذی و ویتامین های مختلف یک روغن گیاهی مفید برای مصرف است. دکتر «سیدضیا» الدین مطهری»، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مورد خواص روغن سبوس برنج گفت: روغن سبوس برنج محصولی گرفته شده از پوسته خارجی و قهوه ای رنگ برنج و دارای اسیدهای چرب اساسی است که به کاهش کلسترول کمک می کند. وی افزود: این روغن دارای ویتامین آنتی اکسیدان و دیگر مواد مغذی است و به دلیل اسیدهای چرب مناسب روغن های مفید و قابل توصیه است. «مطهری» به باشگاه خبرنگاران گفت: روغن سبوس برنج در گروه ویتامین E که به آنها توکول ها می گویند، قرار دارد و برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی نیز مفید هستند. وی افزود: روغن سبوس برنج تغذیه کننده پوست سر است و با آثار سالخوردگی مبارزه می کند و مصرف مداوم آن از سرطان دستگاه گوارش و بیماری های عفونی جلوگیری می کند.


روغن سبوس برنج و فواید مصرف آن

روغن سبوس برنج به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ها، مواد مغذی و ویتامین های مختلف یک روغن گیاهی مفید برای مصرف است.

دکتر سید ضیاء الدین مطهری ،متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مورد خواص روغن سبوس برنج به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: روغن سبوس برنج محصولی گرفته شده از پوسته خارجی و قهوه ای رنگ برنج و دارای اسیدهای چرب اساسی است که به کاهش کلسترول کمک می کند.
وی افزود: این روغن دارای ویتامین آنتی اکسیدان و دیگر مواد مغذی است و بدلیل اسیدهای چرب مناسب روغن های مفید و قابل توصیه است.
مظهری گفت: روغن سبوس برنج در گروه ویتامین E که به آنها توکول ها می گویند قرار دارد و برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی نیز مفید هستند.
وی افزود: روغن سبوس برنج تغذیه کننده پوست سر است و با آثار سالخوردگی مبارزه می کند و مصرف مداوم آن از سرطان دستگاه گوارش و بیماری های عفونی جلوگیری می کند


FONT='Times New Roman',Tahoma,Arial]روغن سبوس برنج چیست؟[/font]

[FONT='Times New Roman',Tahoma,Arial]کشور ما از معدود کشورهایی است که در آن از محصولات فرعی کشت برنج از جمله سبوس برنج استفاده مطلوب و اقتصادی بعمل نمی‌آید. سبوس برنج از فرآورده‌های جنبی کارخانجات برنجکوبی است که حدود 10% وزنی هر دانه شلتوک را شامل می‌شود و حاوی 25-15 درصد روغن است. این روغن به جهت اثرات دارویی مثبت از جمله کاهش کلسترول و چربی خون، غذای سلامتی و روغن قلب نامیده می‌شود. مصرف روغن سبوس از تجمع پلاکتها در خون در نتیجه امراض قلبی/ عروقی جلوگیری می‌کند. روغن سبوس برنج دارای نزدیکترین ترکیب چربیهای توصیه شده توسط مجمع قلب آمریکا می‌باشد. این روغن برای سالاد عالی و نیز برای مصارف پخت و پز و سرخ کردن بسیار مناسب است. دمای دودی شدن آن بالاست که از تجزیه اسیدهای چرب در دمای بالا جلوگیری می‌کند. گرانروی آن بالا بوده و موقع سرخ کردن روغن کمتری جذب مواد غذایی می‌شود. مزه غذاهای پخته شده را بهبود داده و سبب کاهش کلسترول می‌شود. روغن سبوس برنج از مواد با درجه آلرژی زایی بسیار کم محسوب شده و در تغذیه کودکان مفید است. دوام روغن سبوس برنج زیاد است و به راحتی فاسد نمی‌شود. مصرف دو قاشق غذاخوری آن در روز میزان کلسترول را در بزرگسالان کاهش می‌دهد. اثر کاهس کلسترول بواسطه مصرف روغن سبوس از روغن زیتون بیشتر است. همچنین مسایل ایمنی روغن سبوس برنج بوسیله کمیته FDA/WHO اداره امور دارویی و غذایی سازمان بهداشت جهانی مورد بررسی قرار گرفته و ایمنی آن برای مصرف انسان بدون هیچگونه عوارض جنبی مورد تأیید قرار گرفته است.
درجه بندی روغن سبوس برنج
روغن سبوس برنج براساس استاندارد هندوستان به درجات مختلف شامل روغن تصفیه نشده ممتاز، روغن خام درجه 1 و روغن خام درجه 2 تقسیم می‌شود. ویژگی‌های درجات مختلف در جدول 1 داده شده است.
[/font]


[FONT='Times New Roman',Tahoma,Arial]جدول 1- ویژگی‌های درجات مختلف روغن سبوس برنج براساس استاندارد هندوستان

ویژگی‌ها
روغن تصفیه شده ممتاز
روغن خام درجه 1
روغن خام درجه 2
رطوبت و ناخالصیهای غیر محلول براساس وزن (حداکثر)
1/0
5/0
0/1
رنگ در سل cm1 در مقیاس لاویباند براساس y+5R
20
رنگ سبز نیابد غالب باشد
-
-
ضریب شکست درoC40
47/1- 46/1
47/1- 46/1
47/1- 46/1
وزن مخصوص در oC30
92/0- 91/0
92/0- 91/0
92/0- 91/0
عدد صابونی
195- 180
195- 175
195- 175
عدد یدی wijs
105- 90
105- 85
105- 85
عدد اسیدی
حداکثر 5/0
حداکثر 20
حداکثر 20
مواد غیر قابل صابونی بر اساس وزن (حداکثر)
5/3
6
6
نقطه اشتعال در سیستم بسته
250
100
90
[/font]


[FONT='Times New Roman',Tahoma,Arial]روغن تصویه شده ممتاز با مشخصات مذکور در جدول جهت مصارف خوراکی، روغن خام درجه 1 برای تهیه روغن تصفیه شده و استفاده در صنعت هیدروژناسیون و روغن خام درجه 2 برای مصارف صنعتی قابل استفاده می‌باشد.

موارد کاربرد انواع روغن سبوس برنج

روغن سبوس برنج در انواع مختلف عرضه می‌شود:

الف- روغن خام: روغن خام در تولید انواع صابونها، اسیدهای چرب و مصارف صنعتی دیگر بکار می‌رود.
ب- روغن نیمه تصفیه شده: در تهیه انواع صابونها، اسیدهای چرب افزودنی خوراک دام بویژه اسبهای مسابقه‌ای و موارد صنعتی بکار می‌رود.
ج- روغن تصویه شده: برای روغنهای خوراکی، صنایع دارویی و بهداشتی مناسب است. روغن تصفیه شده شفاف، دارای رنگی روشن و بدون بو با ویسکوزیته کم با طعم کمی شیرین می‌باشد. تقاضای فزاینده‌ای برای روغن سبوس بعنوان روغن پخت و پز و سالاد و نیز ماده اولیه تولید مارگارین وجود دارد. از طرف دیگر کاربرد صنعتی آن برای تهیه اسیدهای چرب، اسیدهای استئاریک، اسید اولئیک، گلیسیرین و صابونها (مخصوصاً پودر صابون) نیز مورد توجه می‌باشد.


اهمیت استفاده از روغن سبوس برنج در رژیم غذایی انسان
انسان در رژیم غذایی خود از دو نوع چربی استفاده می‌کند، یک نوع چربی غیرآشکار است (Invisible fat) که در سبزیجات، میوه‌ها، غلات، گوشت، ماهی و. . . وجود دارد، کنترل بر چربی غیرآشکار اندک است و باید برای حفظ سلامتی، کیفیت و کمیت چربی آشکار (Visible fat) که عملاً از طریق روغن طباخی، سالاد و سایر مواد روغنی به مواد غذایی اضافه می‌شود، را کنترل نمود. روغن مناسب باید پایداری خوبی در مقابل فرآیند‌های حرارتی و اکسیداسیون داشته باشد، ضمن اینکه طعم آن مطلوب، طول عمر و قیمت آن مناسب باشد.
امروزه درصد بالایی از روغن سبوس برنج برای مصارف خوراکی و تنها درصد جزئی آن صنایع صابون‌سازی و تولید اسیدهای چرب بکار می‌رود. با توجه به تأیید ایمنی کامل مصرف خوراکی روغن سبوس بویژه با تأثیرات قابل توجه در کاهش کلسترول و تری گلیسیرید، گرایش به مصرف روغن سبوس رو به فزونی است.
ارزش روغن سبوس برنج که غذای سلامتی (Health food)، روغن قلب (Heart oil)، روغن سلامتی (Health oil) و دوستدار قلب (Heart friendly) نیز نامیده می‌شود، بجهت ویژگی‌های ممتاز آن از نظر ترکیب مواد ماکرو و میکرو می‌باشد.

ویژگی‌های آن را می‌توان بشرح زیر برشمرد:

* روغن سبوس برای قلب مفید است، حاوی اوریزانول است که سبب کاهش کلسترول بد LDL و افزایش کلسترول خوب HDL و نیز کاهش تری گلیسیرید می‌شود.

* دارای نسبت ایده‌آل از اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع است.

* روغن سبوس برای پوست بسیار مفید بوده و حاوی اسکوالن است که سبب تقویت پوست شده و چروک افتادن را به تأخیر می‌اندازد.

* حاوی آنتی اکسیدان‌های طبیعی محافظ پوست است.

* حاوی 4- هیدروکسی- 3- متوکسی سینامیک است که سبب ترشحات هورمونی شده که تجدید جوانی را بدنبال دارد.

* حاوی توکوفرول است که سبب توازن سیستم عصبی می‌شود.

* حاوی توکوترینول است که خواص ضد سرطان و ضد التهاب خون دارد.

* مقدار کالری حاصل از این روغن در مقایسه با سایر روغنهای خوراکی، در موقع طبخ، 15% کمتر است
[/font]

وغن سبوس برنج به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ها، مواد مغذی و ویتامین های مختلف یک روغن گیاهی مفید برای مصرف است.
دکتر سید ضیاء الدین مطهری ،متخصص تغذیه و رژی درمانی در مورد خواص روغن سبوس برنج به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: روغن سبوس برنج محصولی گرفته شده از پوسته خارجی و قهوه ای رنگ برنج و دارای اسیدهای چرب اساسی است که به کاهش کلسترول کمک می کند.
وی افزود: این روغن دارای ویتامین آنتی اکسیدان و دیگر مواد مغذی است و بدلیل اسیدهای چرب مناسب روغن های مفید و قابل توصیه است.
مظهری گفت: روغن سبوس برنج در گروه ویتامین E که به آنها توکول ها می گویند قرار دارد و برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی نیز مفید هستند.
وی افزود: روغن سبوس برنج تغذیه کننده پوست سر است و با آثار سالخوردگی مبارزه می کند و مصرف مداوم آن از سرطان دستگاه گوارش و بیماری های عفونی جلوگیری می کند


» روغن سبوس برنج


Aug-09-2008, 11:56
روغن سبوس برنج محصولی شگفت انگیز است که از پوسته خارجی و قهوه ای رنگ برنج که متفاوت از شلتوک است تهیه می شود. تنها 8% از مقدار برنج آسیاب نشده را پوسته یا سبوس تشکیل می دهد اما همین مقدار حاوی 20-15% روغن است.

خواص تغذیه ای روغن سبوس برنج
• ارزش تغذیه ای روغن سبوس برنج به دلیل اینکه حاوی اسیدهای چرب ضروری است بالا می باشد.تحقیقات نشان داده است که مصرف این روغن در رژیم غذایی باعث کاهش چشمگیر کلسترول به ویژه کلسترول بد خون(ldl) و افزایش کلسترول خوب(hdl )می‌‌گردد بنابراین برای کسانی که از رژیم غذایی کم چربی پیروی می کنند، ایده آل است.
• تندی اکسایشی ( طعم تندی که به علت اکسیداسیون روغن ایجاد می شود) معمول ترین نوع فساد روغن است که واکنش اسیدهای چرب غیر اشباع با اکسیژن موجب بروز آن می گردد.سبوس برنج از نظر پایداری اکسیداسیونی بسیار عالی است، این پایداری مربوط به وجود آنتی اکسیدان های مختلف طبیعی موجود در آن است.
• از جمله آنتی اکسیدان های موجود در روغن سبوس برنج می توان به ویتامین e و اوریزانول اشاره کرد .وجود این آنتی اکسیدان ها برای طولانی مدت پایداری اکسیداسیون را در هر دو دمای بالا و پایین حفظ می کنند و باعث ماندگاری بالای غذاهای پخته شده با روغن سبوس برنج می شوند. همچنین وجود این آنتی‌ اکسیدان‌ها به کاهش کلسترول خون کمک بسزایی می‌کند.
• از‌آنجاییکه این روغن نقطه دود بالاتری نسبت به سایر روغن های گیاهی دارد (257-245 درجه سانتی‌گراد) استفاده از آن برای مصارف پخت و پز راحت است

اما نکته مهم دیگری که نباید فراموش شود این است که این روغن به دلیل مقدار نسبتا بالای اسید لینولنیک (یک نوع اسید چرب با چند پیوند دوگانه) نباید برای مدت زمان طولانی تحت حرارت بالا قرار بگیرد و یا در آشپزخانه و فروشگاه در مجاورت نور و حرارت باشد زیرا منجر به پدیده برگشت طعم در روغن شده و بعضی از خواص ارزشمند خود را از دست می‌دهد.

کاربردهای روغن سبوس برنج
روغن تصفیه شده سبوس برنج با رنگ روشن و طعم مطلوب ، روغن مناسبی برای تولید سس مایونز و مارگارین سازی و مصرف در سالاد‌هاست و نیزتحت شرایط خاص روغن مطلوبی برای سرخ کردن محسوب می شود.
همچنین به دلیل وجود آنتی اکسیدان های طبیعی در این روغن که تغذیه کننده پوست ، ضد پیری ، ضد چروک هستند می‌توان از آن در تهیه و تولید ضد آفتاب ها و لوازم آرایشی استفاده‌های فراوانی کرد.